De annuïteitenhypotheek is ook een zekere vorm van opbouwen. Hierin is het bedrag aan rente en aflossing in 1 maand bedrag verrekend. Bij een aanpassing van de rente wijzigt tevens uw maandbedrag. Het verschil met de spaarhypotheek is dat hierin maandelijks  aflossingen plaatsvinden. Hierdoor daalt de hypotheekschuld iedere maand, terwijl uw maandbedrag gelijk blijft. Uw aflossingsdeel binnen de annuïteit neemt maandelijks toe.

De beleggingshypotheek is een vorm waarin u maandelijks premies betaalt om hiermee aandelen en/of obligaties aan te kopen. Met het verwachte rendement kunt u op einddatum de hypotheekschuld inlossen. Hierin loopt u het risico van een te lage som voor de aflossing op einddatum, maar heeft u tevens de mogelijkheid dat de beleggingen meer kunnen opbrengen dan dat vooraf was berekend.
U betaalt over de hypotheeksom enkel uw rente. Hierdoor heeft u opnieuw maximaal fiscaal voordeel, omdat er tussentijds geen aflossingen plaatsvinden.

Bij de lineaire hypotheek betaalt u naar de rente, ook maandelijks een evenredig deel van uw hypotheekschuld. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, betaalt u maandelijks dus 1/360 van uw hypotheekschuld samen met de rente over de hypotheekschuld. Maandelijks loopt uw hypotheekschuld dus terug en tevens neemt het rentebedrag maandelijks af. Hierdoor dalen uw maandlasten iedere maand.

In de regel bestaat een hypotheek uit 3 gedeelten. Een opbouwend gedeelte, een aflossingsvrij gedeelte en een deel voor de premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

<< Vorige pagina